Eind vorig jaar heeft de gemeente Baarn de richtlijn ‘gemeentelijke uitvaarten’ herzien. Gemiddeld overlijden in deze gemeente jaarlijks zeven mensen die geen familie hebben, of waarvan de familie geen geld heeft om de begrafenis of crematie te verzorgen. Volgens de Nederlandse wet draagt de burgemeester zorg voor het verstrekken van de opdracht aan een uitvaartondernemer.
De wijziging van de regeling heeft als gevolg dat ik in Baarn kan bijdragen aan de gemeentelijke uitvaarten. In de herziene richtlijn van de gemeente wordt De Uitvaartregisseur Hans Scheerder genoemd als één van de uitvaartondernemers die een gemeentelijke uitvaart organiseert.
Een gemeentelijke uitvaart is in de basis uiterst sober. De regeling schrijft voor welke kosten gemaakt kunnen worden. Denk dan aan het gebruik van een rouwcentrum, een eenvoudige kist en een begrafenis (algemeen graf) of crematie (zonder gebruik van een aula).
Hierover heb ik diverse gesprekken gevoerd met ambtenaren van de gemeente Baarn en hen geïnformeerd over de wijze waarop ik dat zal doen. Om met beperkte middelen toch een waardig afscheid te bieden.
Iedereen verdient zo’n afscheid, ook als er geen nabestaanden zijn. Daarom heb ik de Raad van Kerken benaderd, en zij zijn bereid een aantal kerken gratis beschikbaar te stellen voor een afscheidsplechtigheid. Zelf zal ik zorgen voor een gesproken woord of gedicht.
Zoals bij alle uitvaarten die ik begeleid, lever ik alle goederen en diensten tegen inkoopprijs, maar in dit geval reken ik geen tarief voor de organisatie van de uitvaart. De eventuele assistentie bij de uitvaarten zal worden verricht door vrijwilligers. Ik weet dat ik als ondernemer misschien kansen laat liggen, maar ik vind het maatschappelijk ondernemerschap en een sociale rol in de lokale maatschappij minstens zo belangrijk.
Geef een reactie