Het bron- en contactonderzoek staat onder druk doordat de besmettingen blijven toenemen, aldus de GGD in een persbericht van 5 augustus.
Ook uitvaarten blijken een risico voor besmetting te zijn. Weliswaar neem ik – samen met de locatie – maatregelen (triage, afstand houden), maar in de praktijk is dit soms erg lastig. De afscheidsdienst verloopt meestal goed (stoelen en/of banken staan op voldoende afstand), maar tijdens de condoleance zie ik vaak mensen te dicht bij elkaar staan. In mijn slotwoord vraag ik gepaste afstand te bewaren, maar dit wordt niet altijd opgevolgd.
Het is ook onnatuurlijk om iemand op anderhalve meter te condoleren. Er wordt contact gezocht, en soms een knuffel gegeven. Ik zie het, en vraag me dan af of ik de mensen moet waarschuwen. Dit doe ik niet, maar ik worstel er wel mee. Emotie en verdriet vragen (fysiek) om contact.
Nu het aantal besmettingen weer stijgt, is het noodzakelijk dat we voorzichtig blijven. Premier Rutte was duidelijk in zijn persconferentie van 6 augustus.
Ik sluit niet uit dat het aangekondigde bron- en contactonderzoek in de horeca ook bij uitvaarten (met horeca) zal moeten worden uitgevoerd. De registratie is vrijwillig, en de gegevens mogen uitsluitend gebruikt worden voor bron- en contactonderzoek.