In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO onderzoeken de Chinese autoriteiten het coronavirus. Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.
In Nederland werd op 27 februari bij de eerste patiënt het virus vastgesteld. Een dag later volgde de tweede. Mensen met het virus hebben koorts en luchtwegklachten (hoesten, kortademigheid).
Afgelopen donderdag keek ik met belangstelling naar de extra uitzending van de NOS. Ondanks de deskundigheid van de aanwezigen blijven er nog wat vragen onbeantwoord, omdat men nog niet alles weet over het virus.
Uiteraard heb ik gezocht naar informatie over overledenenzorg. Bij zorg voor een overledene die is besmet met het virus, vind ik het belangrijk te weten wat te doen aan beschermingsmaatregelen. De landelijke coördinatie infectieziektebestrijding geeft aan als maatregelen:
- FFP2-masker
- Vochtwerend schort met lange mouwen
- Handschoenen
- Veiligheidsbril
Uiteraard is handhygiëne ook van groot belang.
Vanuit Amerika komt het advies om post mortem procedures (obductie, thanatopraxie) van besmette overledenen niet te doen, om overdracht van het virus te voorkomen.
Al met al toch wel een aandachtspunt. Uiteraard hoop ik er niet mee te maken te krijgen, maar ik ga me wel voorbereiden voor wat betreft de beschermingsmaatregelen.In de media lees/hoor ik er veel over. Veel mensen maken zich ongerust. Ik begrijp dat wel. In hoeverre er sprake is van onnodige paniek kan ik niet beoordelen. Je moet doen wat voor jou het beste voelt. En natuurlijk de berichtgeving van de overheidsinstanties volgen.