Concurrentie

Regelmatig krijg ik de vraag of ik met mijn onderneming veel concurrentie heb. Jazeker, die is er. Onlangs las ik een bericht dat Nederland nu 1.730 uitvaartonderneming telt, waarvan er 1.285 ‘eenpitters’ zijn, zoals ik. De laatste drie jaar zouden er zo’n 300 nieuwe bedrijven gestart zijn, terwijl het sterftecijfer stabiel is.

Dus ja, ik heb concurrentie. Is dat erg? Natuurlijk niet. Ik heb uitstekende contacten met meerdere collega’s, met wie ik op een prettige manier samenwerk. We huren elkaar in, of ik maak gebruik van de faciliteiten, zoals rouwauto’s. Dus nogmaals, er is concurrentie, maar ik zie dit niet als bedreiging, maar juist als kans tot samenwerking.

De toename van het aantal bedrijven geeft de klanten een keuze, die er vroeger veel minder was. Er valt veel te kiezen, op alle gebieden.

Dat het aantal bedrijven is toegenomen is een feit, of er nu teveel zijn weet ik niet. Ik ben er niet zo mee bezig, en beter kan ik mij concentreren op mijn eigen onderneming, en daarnaast de samenwerking met collega’s verder uitbreiden.

One Response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *